Oplossingsgerichte therapie

Omgaan met moeilijkheden en problemen is een deel van het leven. Maar een overdreven focus op problemen, kan er voor zorgen dat je jezelf machteloos gaat voelen. Het lijkt alsof je niks meer kunt, en niks nog werkt in je leven. Dan kan het helpen om alles wat wel nog werkt terug onder de aandacht te brengen. Op die manier kan je beter in kaart brengen wat je allemaal in huis hebt aan hulpbronnen, en wat je opties zijn.

Oplossingsgericht werken is niet hetzelfde als ‘problemen vermijden’. Net als bij andere vormen van therapie brengen we in kaart waarmee je het moeilijk hebt, wat daaraan ten grondslag zou kunnen liggen. Typische bij oplossingsgericht werken is dat er daarnaast evenveel aandacht gaat naar de volgende vragen:

Wat loopt er momenteel al minstens een beetje goed in je leven? Hoe krijg je dat voor elkaar? Wat is er goed aan jou dat het je lukt om al die zaken te doen? Wat is er goed aan de mensen in je omgeving?

Waar wil je in de toekomst naartoe, en hoe zou dat er uitzien wanneer het lukt? Hoe zou dat voor je voelen? Wat zou je anders doen? Wat zou je omgeving anders doen? Hoe zou dat in kleine stappen dichterbij kunnen brengen?

Zijn er op andere domeinen vaardigheden die je gebruikt die je ook kan gebruiken bij het omgaan met je moeilijkheden? Zijn er mensen die je op andere gebieden steunen, die je ook hiermee kunnen steunen? Hoe zouden die reageren als je dat zou vragen.

 

 

%d bloggers liken dit: